Deutsch / English
German State Theatre Timișoara

Les ballets C de la B și Agrupación Señor Serrano în programul Festivalului Eurothalia

6 octombrie 2017

Festivalul European de Teatru Eurothalia, organizat de Teatrul German de Stat Timișoara (TGST), continuă cu spectacolele

„nicht schlafen”, în regia lui Alain Platel, o producție Les ballets C de la B (Belgia)

duminică, 8 octombrie, la ora 21 și luni, 9 octombrie, la ora 20

în Hala SC Hydromatic Sistem SRL,

„A House in Asia”, o producție Agrupación Señor Serrano (Spania)

duminică, 8 octombrie, la ora 19

în sala Teatrului German
și cu filmul

„Cucerirea diferenței”, în regia lui Exe Christoffersen

luni, 9 octombrie, la ora 18

în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara.

Compania Les ballets C de la B a fost fondată de Alain Platel în 1984, devenind o platformă artistică pentru numeroși coregrafi și dansatori. Alain Platel și spectacolele care îi poartă semnătura au primit de-a lungul timpului zeci de premii, precum: Premiul Criticii în Belgia, Marele Premiu al Dansului în Canada, Premiul Cultural Flamand pentru Merite Culturale, Alain Platel fiind decorat și cu titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor în Franța sau cu Medalia de Aur a Academiei Regale Flamande din Belgia.

Alain Platel explorează și în „nicht schlafen” teme precum moartea și suferința. Un grup de bărbați se adună în jurul unor cai morți pentru a realiza un ritual. Printre acești bărbați se află o femeie. Este aceasta o punere în scenă a unui nou „Ritual al primăverii?” Va fi oare o femeie sacrificată încă o dată doar pentru a plăti pentru această masculinitate eșuată? Noua producție a regizorului Alain Platel folosește ca punct de plecare opera compozitorului austriac Gustav Mahler. Pentru Platel nu a fost o dragoste la prima vedere. Inițial, el a simțit o afinitate deosebită cu epoca pe care Mahler o exprimă în opera sa: o epocă de mare accelerare și ruptură, care a dus la izbucnirea primului război mondial. Dar apoi, în nervozitatea și agresivitatea, în pasiunea și dorința pentru armonia pierdută exprimată în muzica lui Mahler, Platel a descoperit și o potrivire cu imaginile pe care le caută în opera sa.

Agrupación Señor Serrano este o companie de teatru din Barcelona care creează producții bazate pe povești ale contemporaneității, utilizând unelte vintage sau inovative pentru a extinde granițele teatrului. Compania a fost distinsă în 2015 cu Premiul Leul de Argint la Bienala de la Veneția. În „A House in Asia”, prin limbajul său specific (modele la scară redusă, proiecții video, editare video în timp real și performeri energici), Agrupación Señor Serrano prezintă un western scenic în care realitatea și copiile ei se amestecă, schițând un nemilos portret pop al deceniului de după 11 septembrie, sămânța secolului XXI.

Ediția 2017 a Festivalului Eurothalia include și seria de evenimente Eurothalia Xtension axată anul acesta pe opera celebrului regizor Eugenio Barba și a companiei Odin Teatret. Această serie debutează cu filmul „Cucerirea diferenței”, un film documentar despre Odin Teatret, care prezintă istoria acestei companii între anii 1964 și 2015, cu scene din spectacolele și antrenamentele pe care actorii le-au creat și susținut de-a lungul anilor. În plus, Eugenio Barba reflectă asupra a ceea ce teatrul a însemnat pentru el personal și asupra istoriei companiei Odin Teatret, formată dintr-un grup de oameni care și-au cucerit propria diferență.

Andreea Andrei

Consultant artistic

Foto: Imagine din „nicht schlafen”, o producție les ballets c de la b și din „A House in Asia”, o producție Agrupación Señor Serrano. Fotografiile pot fi utilizate în mass-media și în scopuri de promovare, inclusiv în media electronice.

Latest news

#teatrusigur