Deutsch / English
German State Theatre Timișoara

Teatru documentar și o demonstrație de lucru în cadrul Festivalului Eurothalia

9 octombrie 2017

În cadrul Festivalului European de Teatru Eurothalia, organizat de Teatrul German de Stat Timișoara (TGST), vor fi prezentate

demonstrația de lucru „Urme în zăpadă”, o producție a companiei Odin Teatret (Danemarca)

marți, 10 octombrie 2017, la ora 18

în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara

și spectacolul de teatru „Oraș curat”, o coproducție a Centrului Cultural Onasis Atena (Grecia) și a Institutului Goethe

marți, 10 octombrie 2017, la ora 20

în sala Teatrului German.

În „Urme în zăpadă”, tehnica actorului devine protagonistul. Actrița Roberta Carreri dialoghează cu secretele care preced și urmează construcția unui personaj și procesul de creare a unui spectacol, expunând aceste secrete. Tensiunea care caracterizează teatrul este prezentă și în această demonstrație de lucru, datorită confruntării dintre cele două forme de comportament ale actriței: cel cotidian și cel scenic.

„Oraș curat” este un spectacol de teatru care documentează viața de zi cu zi a imigranților care lucrează în industria curățeniei în Grecia. Regizorii Anestis Azas și Prodromos Tsinikoris explorează prin acest spectacol rasismul „curățeniei” și al „purității”, pericolele fascismului, imigrația feminină din Grecia și identitatea „femeii de serviciu”. În calitate de teatru al realului, „Oraș curat” trasează și redefinește stereotipurile din perspectiva și pe baza experiențelor personale ale unor adevărate experte în materie de curățenie: femeile de serviciu imigrante din Atena. În același timp, spectacolul explorează nuanțele istorice, politice și filozofice ale „curățeniei” ca și concept normativ care a fost adoptat de către nazism și care a devenit punctul central al ideologiei rasiste, bazată pe exterminarea „celuilalt” pentru a crea o „rasă pură”.

Andreea Andrei

Consultant artistic

Foto: Imagine din „Oraș curat”, o producție Onassis Cultural Center și din „Urme în zăpadă”, o producție Odin Teatret. Fotografiile pot fi utilizate în mass-media și în scopuri de promovare, inclusiv în media electronice.

Latest news

#teatrusigur